Konečně už brněnské školy vaří pro každého

Konečně už brněnské školy vaří pro každého

Nebylo to poprvé, co jsem se pustil do něčeho, co mi přijde jako samozřejmost, ale v České republice to ještě nefunguje. Stále více dětí má v brzkém věku odhalenou celiakii, intoleranci laktózy, diabetes nebo další méně obvyklé intolerance na určitý druh potravin. Překvapivé však je, že legislativa v České republice to doposud neřeší. Přitom děti s intolerancí na určitou část stravy musí dodržovat bezlepkové, bezlaktózové, diabetické nebo jiné diety, jinak jim hrozí vážné zdravotní problémy.

Chybí zákonná povinnost

Takovým dětem doposud vycházelo vstříc jen velmi málo škol. Nemají totiž žádnou zákonnou povinnost připravovat speciálně upravenou stravu. Navíc některé potraviny oproštěné například od lepku jsou výrazně dražší než klasické potraviny. Děti si tak musely do školy nosit jídlo a svačinky v krabičkách a prosit v jídelnách, aby jim kuchaři takové jídlo ohřáli. I když informovanost ve společnosti konkrétně o celiakii je nyní už na 88 %, často lidé ani neví, co obnáší dodržovat takovou zdravotní dietu a situaci dětí zlehčují.

Když jsem začal doprovázet své děti do školky, pociťoval jsem tento problém ještě mnohem více. Někteří rodiče za mnou chodili, zda by s tím nešlo něco udělat. Jenže z pozice města to není úplně jednoduché. Nakonec jsme vytvořili motivační systém, ke kterému se již připojila více než třetina brněnských základních škol a nyní přemýšlíme, jakým způsobem zajistit tuto stravu tak v mateřských školách.

Zapojila se polovina základních škol

V minulém roce jsme na přípravu bezlepkových, bezlaktózových a diabetických jídel vyčlenili 2 miliony korun. Z těchto peněz přidáváme finanční odměny těm kuchařům, kteří ve školách tato jídla připravují. Připravujeme pro ně také odborná školení, na kterých mohou získat opravňující certifikát. Školám také pořizujeme nové vybavení do školních kuchyní jako jsou nové sady hrnců a jiné nádobí. Do projektu dietního vaření ve školách se zapojila už polovina brněnských základních škol.

Odborná zaškolení jsou nutná, protože připravit dietní jídlo, při které bude zachován potravinový košík nemusí být vždy úplně jednoduché. Jsem rád, že tento krok ocenili nejen rodiče, ale i odborná veřejnost. Předseda Klubu celiakie Brno například v tomto ohledu upozornil na skutečnost, že v České republice mají speciální dietní stravu zajištěnou vězni, ale děti ve školách ne. Brněnský způsob řešení tohoto problému označil jako unikátní v jižní části Moravy. Já jen doufám, že se podobně připojí i další obce, nebo už se konečně tento problém začne řešit v parlamentu.

Váš Petr Hladík