Nejmladší a nejstarší společně. V Bohunicích vyrostl polyfunkční dům pro školkáčky, seniory a veřejnost

Nejmladší a nejstarší společně. Tak by šel popsat projekt polyfunkčního domu, který vyrostl v Bohunicích. Pod jednou střechou tu totiž vznikla školka, komunitní centrum a bydlení pro seniory. Na projektu jsme pracovali spolu s naším bohunickým starostou Antonínem Crhou už od roku 2017. Když jsme letos rekonstruovaný dům v ulici Pod Nemocnicí otevírali, měl jsem ohromnou radost. Taková forma bydlení je v zahraničí čím dál tím více běžná, v Česku je to ale stále docela ojedinělý projekt.

Moje radost se násobila hlavně když jsem poslouchal vyprávění nových obyvatel. Seniorky a senioři mi popisovali, v jakém bydlení bydleli předtím. S jejich novými byty se to nedá porovnávat. Celkem jsme tady pro seniory a i handicapované připravili šestnáct bytů o velikosti 1kk nebo 2kk, které jsou plně přizpůsobeny jejich potřebám, zejména snížené pohyblivosti. Vnímal jsem, že senioři vítají i to, že mohou být v kontaktu s dětmi a potkávat se s ostatními ve společných prostorech.

Společenské centrum chtějí využívat zejména místní spolky pro pořádání besed nebo divadel. V tomto roce sice bylo pořádání akcí zase omezené kvůli epidemiologické situaci, ale školka už se rozjela naplno. Chodí sem dvacet pět dětí.

Tohle je správná cesta nejen k dostupnému bydlení pro seniory a osoby se sníženou pohyblivostí, ale také k propojování generací. Děti se touto cestou dobře učí pokoře ke starší generaci, ta zase díky nim zůstává déle aktivní. Jsem rád, že jsme do projektu polyfunkčního domu šli a věřím, že Brno v budoucnu vytvoří více podobných míst.

Další články