Sbírka dětských pyžamek pro hospitalizované děti v Dětské nemocnici FN Brno

Město Brno ve spolupráci s Dětskou nemocnicí v Brně uspořádalo letos Sbírku dětských pyžamek.

Dětská pyžama o velikosti 40 – 178 cm bylo možné darovat buď na vrátnici Dětské nemocnice Brno, nebo na Magistrátu města Brna – Odbor zdraví.

A byla to jízda!

Původně jsme chtěli nasbírat  několik pyžamek pro Dětskou nemocnici, nakonec se jich podařilo vybrat tolik, že jsme jimi mohli vedle Dětské nemocnice podpořit i novorozenecká oddělení v Bohunicích, u Milosrdných bratří nebo na Obilním trhu, a dále také  dětské domovy nebo azylové domy pro matky s dětmi. V Dětské nemocnici z dodaných zásilek vytřídili 12 520 pyžam! 

Díky nasazení skupin i jednotlivců z Brna a dalších měst se podařilo předat plné auto pyžamek paní ředitelce FOD Klokánek BRNO.

Příběhy, které se skrývají za jednotlivými pyžamky jsou neskutečné. Zde alespoň několik z nich:

Do sbírky pyžamek se zapojily i vězeňkyně ze Světlé nad Sázavou, které pyžamka šily v rámci jejich učebního oboru.

Pyžamka šily i ženy v Katolickém domě v Křižanově na Vysočině.

S plným autem naloženým pyžamky přijela dárkyně až z Karviné. Měla jich dokonce ještě více, ale pro ty se našlo upotřebení přímo v Moravskoslezském kraji.

A sbíralo se ve velkém i v Brně. Kromě jednotlivců se výrazně zapojily i městské části.

„Do sbírky se u nás na základě facebookové výzvy zapojilo několik lidí a sešlo se nám přes 50 pyžamových souprav, dárci věnovali i ložní povlečení a ponožky. Někteří Slatiňáci dokonce pro účely této iniciativy koupili dětem pyžama úplně nová,“ popisuje sbírku ve Slatině místostarosta Martin Krytinář.

V Novém Lískovci se do sbírky zapojila radní městské části Hana Pospíšilová. Pyžamka se zde sbíraly i v místní lékárně. Několik stovek pyžamek přinesli i bohunický starosta Antonín Crha nebo kohoutovický starosta Jakub Hruška.

Do sbírky se zapojili i v Žabovřeskách. „Abychom našim občanům sběrné charitativní místo přiblížili, dohodli jsme se s naší příspěvkovou organizací Společensko-kulturní centrum Rubín, že právě zde se budou pyžamka sbírat. A naše žabovřeské maminky během 14 dnů přinesly 80 ks dětských pyžam, za to jim patří ohromné díky,“ popisuje sbírku v Žabovřeskách místostarosta Filip Leder.

A sbíralo se i v Líšni. „Sbírali jsme celý leden. Vybrali jsme téměř sto pyžam různých velikostí – od body pro miminka až po velikosti pro školní děti. Všechna pyžamka byla krásně vypraná, vyžehlená, některá dokonce úplně nová. Se sběrem pyžamek nám pomohla Nadace pro Radost – umožnila sběr ve svém sídle na ulici Horníkova,“ přibližuje průběh sbírky zastupitelka Líšně Eliška Vondráčková.

Moc děkujeme všem, kteří se do této sbírky zapojili, jste skvělí. Brno je boží!

Další články