Plánovaná přestavba líšeňské Orlovny na komunitní centrum je ohrožena kvůli nečinnosti vedení městské části

Obyvatelé Líšně mohou ještě přijít o plánované komunitní centrum, i přestože městská část na tuto investiční akci získala potřebné finance. Během minulého volebního období se vedení městské části dohodlo s opozicí na novém využití sto let staré Orlovny. Plány přestavby na komunitní centrum se zahradou jsou však nyní kvůli nečinnosti nového vedení městské části překaženy. Projekt byl už přitom zařazen do investičních akcí na tento rok a v rozpočtu je na něj vyčleněno 14 milionů korun. Koalice navíc o celé akci dostatečně neinformuje.

„V prosinci loňského roku jsme podpořili rozpočet, ve kterém se počítalo s přestavbou Orlovny. Od té doby ale koalice v této věci nedělá potřebné kroky, a navíc zastupitele informuje o svých záměrech nedostatečně. Teprve v květnu, den před jednáním zastupitelstva, zařadila Rada tento bod na svůj program, a doporučila zastupitelstvu vzít na vědomí, že projekt vykazuje neúměrná procesní, finanční i časová rizika. Co to ale ve skutečnosti pro osud projektu a rekonstrukce Orlovny znamená, není jasné,“ uvedla k projektu opoziční zastupitelka Eliška Vondráčková (KDU-ČSL).

Opoziční zastupitele chování koalice překvapuje. Nechtějí se však smířit s tím, že by Orlovna nebyla opravena.
Považujeme za důležité, aby přestavba Orlovny v komunitní centrum proběhla a sloužila tak opravdu širokému spektru obyvatel Líšně. Bez potřebných finančních prostředků to nebude možné. Městská část má ve své správě více budov, které vyžadují opravu. Problém ale je, že koalice dělá mrtvého brouka, a tak výrazně roste riziko toho, že by dotace nemusela být proplacena z důvodu nedodržení termínu kolaudace stavby,“ upozorňuje na podivné chování koalice Vondráčková.

Finanční pomoc nabízí městské části Brno-Líšeň i město Brno.
„Situaci v Líšni moc nechápu. Vše je připraveno, jednotlivé organizace, které se do komunitního centra měly zapojit, s výstavbou počítají. Nechápu tedy, proč městská část nevyvíjí žádnou další činnost. Pokud je problém ve finanční náročnosti, město Brno je připraveno s financováním komunitního centra pomoct. V Líšni může vzniknout největší komunitní centrum v Brně, byla by škoda o získanou dotaci přijít,“ uvedl 1. náměstek primátorky města Brna Petr Hladík.

Orlovnou v Líšni se zabývají tamní zastupitelé již od roku 2016, kdy své prostory opustil denní stacionář s dílnami Effeta, zbývající prostory využívá nadále Sportovní klub Líšeň. V květnu téhož roku prostory po Effetě začaly využívat spolky, které chtěly vybudovat veřejné komunitní centrum. Postup získal podporu zastupiteli napříč stranami, v prosinci 2017 byla schválena projektová dokumentace k opravě Orlovny a podána žádost na získání dotace. Bylo vydáno stavební povolení na rekonstrukci budovy, projekt byl podpořen jako správný a udržitelný. Na jaře 2018 pak Rada městské části vypsala zakázku na částečnou opravu budovy, následně ji ale zrušila. Po volbách v roce 2018, kdy ve vedení městské části pokračovala stávající koalice ČSSD, ANO a ODS, přestala koalice sdělovat, jaké dělá kroky k realizaci projektu přestavby Orlovny a neseznamovat veřejnost i zastupitele s průběhem příprav.

Další články