Mobilní laboratoř spouští provoz, navštíví ji 17 brněnských škol

Speciálně vybavená pojízdná laboratoř FAB LAB dnešním dnem spouští svůj provoz. Jejím hlavním cílem je podpora technického vzdělávání na školách. Auto bude jezdit po celém kraji. V Brně ho navštíví celkem 17 škol.

„Pojízdná laboratoř FAB LAB navazuje na projekt otevřené digitální dílny FAB LAB, kterou provozuje Jihomoravské inovační centrum. Žáci se zde mohou seznámit s fungováním 3D tiskárny, laserové řezačky, obráběcího stroje, elektronového mikroskopu a dalších technických nástrojů. Tím, že je tato dílna nově součástí nákladního auta, zvýšíme počet studentů, kteří si budou moci jednotlivé technologie vyzkoušet. Jedná se o další prohloubení podpory technického vzdělávání, o kterou se na brněnských školách dlouhodobě snažíme,“ uvedl radní pro školství a sport Jaroslav Suchý.

Vozidlo zakoupil kraj, proto jeho služby budou moci využívat školy po celém Jihomoravském kraji. Z rozpočtu města Brna míří na provoz vozidla 1 milion korun. Samotný provoz bude zajišťovat Jihomoravské inovační centrum.

„Vozidlo se v Brně bude postupně nacházet na třech hlavních stanovištích, a to při ZŠ Tuháčkova v městské části Brno-jih, při ZŠ Labská ve Starém Lískovci a při ZŠ Novolíšeňská v Líšni. Do těchto stanovišť zavítají i žáci z okolních škol. Celkově tak v tomto školním roce navštíví truck FAB LAB žáci ze 17 brněnských základních škol,“ dodal Suchý.

Cílem projektu je nabídnout žákům a mladým lidem technologie a vzdělání v digitální výrobě a vytvořit tak podmínky pro to, aby v regionu vznikaly hardwarově zaměřené firmy. Praktické ukázky a vlastní zkušenosti žáků s moderními technologiemi je mohou inspirovat k volbě technického vzdělání.

Další články